Как да се лекуваме по време на бременност?

Основно предимство на немедикаментозните методи за лечение на болката – рехабилитация, акупунктура, е тяхната безопасност.

Медикаментозното лечение трябва да се избягва, особено през първия триместър! Някои медикаменти, като ацетаминофен, парацетамол и други, са относително безопасни при бременност, за разлика от други – като аспирин, индометацин, ибупрофен и други, които са опасни.

Никога не се самолекувайте при бременност. Това може да навреди не само на Вас, но и на Вашето бебе!

Кога да се обадя на лекаря или на наблюдаващата акушерка?

При болки в гърба и кръста непременно уведомете наблюдаващия Ви лекар и акушерка. Болка в кръста във втори или трети триместър може да означава преждевременно раждане, особено ако преди това никога не сте имали болка, както и да е признак на бъбречна инфекция.

Обадете се на лекар веднага, ако: болката е много силна или внезапно се усили, ако почувствате загуба на усещания в краката или областта на таза, намалена мускулна сила в краката, изпускане по нужда или затруднено уриниране, при болка с повишаване на телесната температура, гадене или кръв в урината!

Биха ли помогнали упражнения и какви?

Упражненията трябва да са препоръчани от акушер или рехабилитатор. Уместни са леки упражнения, описани в книгите за бременни, плуване.

Как мога сама да облекча болката?

  • Не се притеснявайте прекалено.
  • Не се залежавайте, освен ако бременността не го изисква. Останете активна и действена. Избягвайте движения с навеждане и усукване едновременно.
  • Използвайте техники за релаксация, включително йога за бременни. Плувайте.
  • При болка използвайте умерено топлина или студ. Понякога бутилка с топла (не гореща) вода, или пък студени компреси, в зависимост от индивидуалните желания, помагат.
  • Масажирайте болезнената зона сами или с помощта на рехабилитатор. Акупресурата помага по принцип, но липсват клинични проучвания при бременни.
  • При болка в седалището и таза ограничете дейности като изкачване на стълби и силни и резки движения в кръста.
  • Ако Ви се налага да седите продължително, използвайте удобен стол и възглавнички.

Как да се предпазя от болки в гърба по време на бременност?

Необходим е добър двигателен режим, честа смяна на работната поза, упражнения за укрепване на коремните и поясните мускули (препоръчани от акушер-гинеколог!). Особено полезно е плуването.

Прекаленото разтягане, резки движения, рязко натоварване на ставите, могат да доведат до загуба на бременността!

Препоръчва се носене на удобни и ниски обувки, избягване на прав стоеж дълго време, избягване на носене на тежести, стабилизиране на мускулите на гърба и кръста при изправяне и при сядане, внимателно ставане от леглото, свиване на коленете при клякане, контрол на телесното тегло. За по-добра почивка и сън бременните спят на една страна, със сгънати колене, понякога с възглавница между коленете или на корема.

Най-важно е да се следват нормалните желания на тялото – ако нещо не Ви е удобно и приятно, не го правете!

Кои жени най-често имат болка в гърба при бременност?

Най-често това са жените, които са имали подобни болки и преди бременността, както и по време на предишни бременности. Болките са чести и при жени, водещи заседнал начин на живот, особено залежали се по време на бременността, при които отслабва силата на гръбните и коремните мускули.

Двуплодната и многоплодна бременност и затлъстяването увеличават риска от болки в кръста и гърба.

Има ли ишиас при бременни?

Обикновено болките в гърба при бременност са неспецифични. Когато болката се разпространи в задните части и бедрата, това най-често се свързва с ишиас – състояние, което всъщност е относително непознато. Истинският ишиас се причинява от изпъкване на диска или дискова херния в лумбалния отдел на гръбначния стълб само в около 1% от бременните жени. При ишиас, болките по хода на седалищния нерв в краката обикновено са по-силни от тези в кръста. Възможно е болката да се усети под коляното, както и да достигне стъпалото и пръстите на краката. Може да има и други симптоми като мравучкане или изтръпване в краката, а дори и намалена мускулна сила и мускулни болезнени спазми. При някои бременни е затруднено уринирането или има точно обратния проблем – изпускане по малка или голяма нужда (затрудено задържане на пикочния мехур или съдържимото на червата).

При съмнения за ишиас е необходима консултация с лекар – наблюдаващия акушер-гинеколог, който може да потърси мнението и на специалист невролог.

Какви видове болка в кръста се срещат при бременност?

Специалистите характеризират два най-често срещани типа болки по време на бременност. Лумбалната или кръстната болка засяга поясните прешлени в кръста, а тазовата или опашната болка е изразена в долно-задната част на таза.

Кръстната болка е като обикновената болка в кръста, която се чувства и преди забременяване. Тя е локализирана около гръбначния стълб и най-вече в областта на кръста. Възможно е болката да се разпространи по дължината на краката. Статични пози като седяща поза или прав стоеж за дълго време, както и ставане с повдигане, обикновено влошават състоянието като най- интензивна е болката в края на деня.

Все повече жени изпитват предимно тазова или опашна болка, която може да се разпространи към седалището и задните части на едното или двете бедра. Най- често тази болка се провокира при ходене, изкачване на стълби, влизане или излизане от вана или нисък стол, въртене в леглото, усукване или повдигане.

Пози, в които ханша и бедрата са свити, като седене на стол, навеждане при работа на бюро, могат да влошат болката. Жени, при които се наблюдава този вид болка, обикновено страдат от болки и отпред в срамната кост.

Какво причинява болките при бременност?

Болката в гърба е често срещано оплакване по време на бременност и обикновено не е повод за притеснение. Най-честите причини за болка в кръста при бременност са вътреутробните и хормоналните промени, нормално съпътстващи бременността. Уголемяващата се матка измества центъра на тежеста, разтяга и отслабва коремните мускули. Променя се стойката на тялото и се увеличава напрежението върху гърба.

Допълнителната тежест в утробата затруднява функцията на мускулите и увеличава тежеста върху ставите, поради което бременните чувстват гърба си напрегнат и болезнен в края на деня. Развиващата се матка може да предизвика болка и притискайки околни нервни структури.

Промяната в хормоните при бременност водят до разхлабване на ставите и сухожилията, прикрепващи тазовите кости за гръбнака. Това внася чувство за нестабилност и причинява болка при ходене, при изправен стоеж, при седене дълго време, при ставане от нисък стол, при навеждане или при вдигане на предмети.