Вярно ли е, че болките в гърба не трябва да се лекуват, а да си изчака сами да преминат?

Ако болката е лека, свързана с определено натоварване, спазването на покой и подобряване на двигателния режим може да облекчи болката. Ако обаче тя не се повлиява, е необходима консултация с лекар и започване на лечение.

Ако болките не се лекуват могат ли да станат хронични?

Да, нелекуването на острата болка задвижва болестни механизми в организма, които водят до преминаване на болката в хронична. Затова именно е необходимо навременно диагностициране и предприемане на лечение, само след консултация с лекар.

Кога болката преминава в хронична?

Хронична е болката, която продължава повече от 12 седмици. Тя изисква различно лечение от това на острата болка.

Може ли да усещам изтръпване или мравучкане и опасно ли е?

Появата на изтръпване и мравучкане е резултат от притискане на нервно коренче, чиято причина тръбва да се изясни от лекар.

Какви са причините за болка в гърба и кръста?

Те не винаги са ясни и са неспецифични, т.е. не са свързани с конкретно заболяване в около 85 % от случаите.

Какво означава дискова херния?

Дискова херния се получава, когато част от междупрешленния диск пролабира или навлиза в невралния канал. Това води до притискане на нервни коренчета или на гръбначния мозък, до болка, изтръпване и разпространение на тези симптоми по дължината на крайника.

Мога ли да използвам самолечение?

Самолечението не се препоръчва. Възможно е болката в кръста да има специфична причина и да се нуждае от специфично лечение, което може да определи само лекар, по възможност специалист-невролог.

Кога задължително трябва да отида на лекар?

Когато сте на възраст под 20 или над 55 години и Ви се случва за пръв път; при болка след инцидент, при постоянно влошаване, при болка в горната част на гръбнака, ако имате заболяване на имунната система, злокачествено заболяване, ако сте на някакво хронично лечение, ако злоупотребявате с медикаменти или субстанции, при необяснима загуба на тегло, при поява на деформации по гръбначния стълб.

Кога трябва спешно/веднага да потърсим лекарска помощ?

При остро настъпило изтръпване или болка, излъчващи се по хода на крайника, при намалена двигателна сила в мускулите, при поява на тазово-резервоарни нарушения.

Полезна ли е употребата на кортикостероиди?

Кортикостероиди се използват с добър ефект при данни за притискане на нервно коренче или при ставни възпаления. Прилагат се през устата или инжекционно. Рискът от странични ефекти при краткотрайно лечение е минимален.

Кога се налага хирургично лечение?

Операция се препоръчва в три основни случая – при неповлияваща се силна болка, при наличие на парализа, при наличие на тазово-резервоарни нарушения (обикновено изпускане по малка или голяма нужда).

Алтернативни методи на лечение – акупунктура, физиотерапия, ”чакръкчии”?

Прилагането на акупунктура, мануална терапия, физиотерапия и рехабилитация от специалист, са изключително подходящи и полезни за облекчаване на болката в гърба и кръста. Прилагат се при хронична болка. Необходимо е да премине острия период.

Лечението от т.нар. „чакръкчии” или „правачи” е вредно! То може да доведе до остра дискова херния с притискане на гръбначния мозък и е свързано с висок риск от инвалидизация и загуба на функция, която не може повече да се възстанови!

Какви упражнения се препоръчват?

Препоръчват се упражнения за разтягане и укрепване на мускулите на гърба и на подържащите мускули. Най-добре е да се препоръчат от рехабилитатор и след консултация с лекар, особено при придружаваща остеопороза или други заболявания.

Вярно ли е, че спортистите не страдат от болки в гърба?

Напротив, професионалното натоварване на гръбначния стълб е свързано с редица проблеми с гърба и кръста, особено в по-късна възраст, след спиране на активния спорт.

Пушенето увеличава ли риска от болки в гърба?

Връзката е индиректна. Известно е, че всички жизнени системи не функционират оптимално при тютюнопушене. То води до свиване на кръвоносните съдове и така намалява притока на кислород, необходим за възстановяване на функциите в болезнените тъкани.

Има ли връзка между стрес и болки в гърба?

Има пряка връзка. При стрес се освобождават редица хормони, които повишават чувствителноста към болка. Стрес хормоните водят до напрегнатост на мускулите и болезнени мускулни спазми.

Вярно ли е че болките в гърба засягат само хора, занимаващи се с тежък физически труд?

Не. Страдат хора във всяка възраст, причините не винаги могат да бъдат изяснени.

В каква възраст има най-често болки в гърба?

Във всяка възраст, включително при деца с бързо израстване, както и при ученици, носеци тежки раници.

Какво представлява ядрено-магнитния резонанс (ЯМР)?

Ядрено-магнитният резонанс е метод на избор без рентгеново облъчване, който обхваща целия гръбначен стълб или шийния, лумбалния и кръстов отдел на едно изображение, и показва костите, дисковете, меките тъкани, мускулите и нервните коренчета.

Какво е електромиография (ЕМГ) и кога се налага. Болезнено ли е изследването?

Електромиографията е неврофизиологично изследване на периферните нерви, нервни коренчета и мускули. То отвежда директно биоелектрична активност от засегнатата структура и показва нивото и степента на увредата. Методът е много точен, провежда се с повърхностни електроди и стимулация с електрически ток, или с помощта на иглен електрод, поставен в засегнатия мускул. Изследването е абсолютно безвредно, понякога е свързано с неприятно усещане, но не е болезнено. Дава точна диагноза в момента на изследването.

Кога се прави рентген и кога се налага скенер или ЯМР?

Конвенционалната рентгенография, която показва прешлените, обикновено не е показана при остра болка в гърба и кръста, тъй като рядко показва промени. Изследването се налага при персистиране на симптомите за повече от един месец или при анамнеза за травма. Компютърната томография (скенер) е друга рентгенова техника, която показва има ли дискова херния. По-подходящ метод е ядрено-магнитният резонанс, който обхваща целия гръбначен стълб или шийния, лумбалния и кръстов отдел на едно изображение, и показва костите, дисковете, меките тъкани, мускулите и нервните коренчета.