Диагнозата на болката в гърба и кръста включва преглед от лекар, за предпочитане специалист невролог, и провеждане на изследвания.

Необходимо е да преминете през медицински преглед, който да установи причината за проблемите с гърба. Той може да включва: анамнеза (сведения от пациента, или негови близки, за характера на възникналото заболяване), физически преглед и диагностични изследвания. Те ще помогнат на Вашия лекар да постави точна диагноза и най-подходящият за Вас терапевтичен курс на лечение.

Медицинска история (анамнеза)

Въпроси, които може да зададе Вашият лекар:

  • Как се появи за първи път болката?
  • Къде е болката? Колко често я усещате?
  • Болката фиксирана ли е на едно място или отива към седалището и краката?
  • Какво помага за облекчаване на болката? Какво я влошава?
  • С какво се занимавате (вашата професия)?
  • Как се отразява болката в гърба на Вашия живот?

Физикално изследване

Вашият лекар може да разбере много, докато наблюдава разположението на гърба Ви в различните положения на тялото. Той/тя може да провери Вашата стойка, мускулна сила и подвижност, и да тества рефлексите и чувствителността на краката. В зависимост от симптомите, може да се нуждаете от по-обстоен физически преглед, за да се идентифицират причините за болките в гърба.

Инструментални иметоди на изследване

Вашият лекар може да използва и някой от следните тестове, за да диагностицира източника на болката:

  • Рентген – Прави снимка на костите. Конвенционалната рентгенография, която показва прешлените, обикновено не е показана при остра болка в гърба и кръста, тъй като рядко показва промени. Изследването се налага при персистиране на симптомите за повече от един месец или при анамнеза за травма.
  • Компютърна томография – Прави се серия от специални рентгенови снимки на костите и меките тъкани.
  • ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс) – ЯМР е метод на избор без рентгеново облъчване, който прави детайлни изображения на костите и меките тъкани.
  • ЕМГ (електромиограма) – Проверява електрическата активност на мускулите. Методът е много точен, провежда се с повърхностни електроди и стимулация с електрически ток, или с помощта на иглен елекрод, поставен в засегнатия мускул. Изследването е абсолютно безвредно, понякога е свързано с неприятно усещане, но не е болезнено, дава точна диагноза в момента на изследването.

Оценка на болката

За оценка на болката се използват различни скали и прийоми. Много често използвана и лесна за приложение от лекар, както и за самооценка е т.нар. визуална аналогова скала (ВАС), при която пациентът с болка сам определя нейната сила и интензитет, което помага на лекаря при избора на лечение.

Тест за самодиагностика

Виж теста